A Unique Place to Stay...

About The Cabin

Hergest Lee cabin was designed to mirror the curves of Hanter Hill opposite, sitting harmoniously within the rural Welsh landscape. The cabin was designed and built by the owner Paul Gent, he also hand crafted all the fitted elements in the cabin himself, from the kitchen units and cupboards to the staircase, all joinery, floating bed and bathroom unit to create a continuity of style and tone.

 

A feeling of space has been created in a relatively small footprint by the use of high ceilings and the blurring of wall and ceiling through the curved timber form. The use of vertical lines in the floating staircase extend the space and draw the eye upward. The Cabin was finished in March 2020.

 

The sharpness of the apertures is a contrast against the soft curves of the cabin adding an air of modernity to the structure. The use of modular boxes features throughout the cabin, from the bespoke kitchen units to the shelving and cupboards in the bedroom, the fold away table in the kitchen allows flexibility within the space with pull out box stools that slot neatly under the table.

"I was inspired by Frank Gehry, I'm interested in natural forms within a modern aesthetic" - Says Paul

There is a predominantly Mid Century feel to the interior design with the simple lines of Ercol 203 chairs and the soft leather of the Stouby sofa, with some eccentric additions sourced from local artists and antique fairs.The colour palette is a muted shade of greys, browns and blues taking inspiration from Edwardian drawing rooms.

All cabins are designed with environmental considerations in mind, they have a continuous insulation layer to avoid thermal bridging are wrapped in a breathable membrane to virtually eliminate draughts and to allow for the structure to breathe. Made using cedar from a local Welsh sawmill and using polystyrene instead of polyisocyanurate board (Kingspan, Celotex) due to its considerably lower environmental impact. All paints, wood stains and varnishes are natural and breathable. It’s heated using infrared panels which are 40% more efficient than other forms of electrical heating.

Please note we advertise that the mezzanine is suitable for young children, it's a small space which you can't stand up in, it has a full size double mattress and a single mattress but may be too snug for adults or older children. It also doesn't have a door so is open to the living space. 

The cabin can be sold as a stand alone unit, read more Here

We are listed with Kip Hideaways - Search for 'Red Kite Cabin, Powys' 

About The Lean - To

 

The Lean-To was built on to the North end of an old threshing barn in Burlingjobb, Powys, Wales. Surrounded by soft green hills and poetic ridges straddling the Anglo-Welsh border. The black exterior cedar cladding was designed to be in keeping with the original cladding of the old barn but updated in a modern way. The whole build was designed and made by the owner, architectural designer Paul Gent (www.paul-c-gent.com) Paul also designed and made all the fitted elements inside the lean to, including, Kitchen, Windows/doors and bed, storage and staircase, to create a continuity of style and tone. 

 

A feeling of space has been created in a relatively small footprint by the use of high ceilings. The use of vertical lines in the floating staircase extend the space and draw the eye upward. Paul wanted the building to be modern yet traditional using local timber and materials for a 'softer modern’ look. 

The building was made using a timber frame, cedar cladding on the exterior which has been charred using the Japanese Shou Sugi Ban technique. The black timber was continued inside on the interior beams and windows. 

 

The colour palette inside was inspired by Japanese interiors, browns and black, very dark colours contrasted with the soft pink micro cement floor and birch ply walls. The build also has a nod to eccentric English drinking houses with 'cubby holes'. 

 

The furniture has a mid century theme with pieces from Ib Kofad Larssen, Arne Jacobsen and Guy Rogers. We like the timeless element of this classic style of furniture, but also the sleek, modern aesthetic juxtaposed with interesting antiques and oddities. There is a charred black statement staircase which is the focal piece of the room.  

Please note the single bunk spaces are small, you can't stand up in these, also they are accessed by a ladder which isn't suitable for very young children without supervision. 

We are Listed with Kip Hideaways search for 'The Black Barn' 

Please note we are converting the old threshing barn on site (which is attached to the Lean - To ) we do not work whilst we have guests staying but there may be some building supplies on site at some times. This has not been an issue with any of our guests so far but we like to mention it just in case.